Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az állam privatizálása
  2007-12-23 15:14:54, vasárnap
 
  Kaslik Péter



Az állam privatizálása
Gondolatok Naomi Klein könyvbemutatója kapcsán



,,Az az állam amely a biztonságot tekinti egyetlen feladatának, és létjogosultságát és a kormáyzásra való jogát csak a biztonságra alapozza, az igen ingatag alapokon nyugszik és nagyon könnyen olyan helyzetbe hozható, hogy a terrorizmus elleni harc örve alatt maga is terroristává váljon..."
Giorgio Agamben, olasz filozófus a terrorizmusról és a biztonságról






Naomi Klein, kanadai író legújabb könyve, a: ,,The Shock Doctrine - The Rise of Disaster Capitalism"* (,,Sokk doktrína -a katasztrófa kapitalizmus eredete") 2007 szeptemberében jelent meg, és azt a hivatalos sajtó hűvösen, illetve lekicsinylően és elutasítóan fogadta. Az olvasók azonban rövid időn belül felkarolták, és a Sokk doktrína három hónap alatt hét nyugati országban felkerült a legolvasottabb könyvek listájára. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Németország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Svédország). Naomi Klein előző könyve, a "No Logo" magyarul is olvasható.**

Naomi Klein három hónapos felolvasó körútján, 2007. november 20-án Hamilton, Ontarióban tartott előadásán több mint hétszázan voltak jelen, s a hallgatóság nagy többsége egyetemistákból állott. A hallgatóság teljes figyelemmel hallgatta végig a Naomi Klein kitűnően felépített, és a tárgykör beható ismeretéről tanúskodó előadást:

,,Klein, az újságíró roppant érzékeny a részletekre, amelyeket azután hozzáértően elemez, s az eseményeket, és a feltárt jelenségeket a megfelelő távlatba helyezi, és izgalmas történetek formájában rögzíti. Klein sokkal hatásosabban mutat rá a jelen kor társadalmi valóságára, mint a közgazdászok, vagy a társadalomtudósok." (Walden Bello, a St. Mary Egyetem professzora, Halifax, Kanada)


Ha, a neoliberalizmus megjárt útjainak, nyomort és szenvedést keltő látképe, mint tárgykör nem lenne ennyire lehangoló, azt is mondhatnánk, hogy Naomi Klein előadása, az ,,ismerd meg ellenfeledet elve alapján", megihlető, illetve reménykeltő volt. Az előadást követő kérdések, pedig meglepő tájékozottságáról, és beható érdeklődéséről tanúskodtak.

A “Sokk doktrína", a neoliberális eszmerendszer alapfeltevéseinek, és céljainak emberellenességét mutatja be. A neoliberalizmus az, ami (Magyarországon is) most van: a megszorítások, és az eddig “normálisnak" vélt közérdekű állami teendők egyoldalú megszüntetése, illetve magánkézre juttatása. Ide sorolható a nyereségelvű egészségbiztosítási rendszer minden átmenet nélküli megvalósítása, a közoktatási rendszer minőségének lerombolása, a postaszolgálat, a köztisztaság, a közutak karbantartásának a magánkézre juttatása, stb. A neoliberalizmus, az államnak a közös jóra irányuló teendőit mindinkább visszaszorítja, a nagyvállalatok érdekeit, és az aránytalanul meggazdagodott réteg előjogait, pedig a megerősített államhatalmi erőszak eszközeivel védelmezi.

Naomi Klein szerint, az állami teendők magánkézre juttatása azonban nem oldotta meg a javak igazságos és méltányos elosztását, és nem oldotta meg a hatalomra való jogosultság kérdéseit sem, hanem a törvény erejével védelmezi a fennálló igazságtalanságot. Amikor az állami vezetés a bűnszövetkezetek szintjére süllyed, akkor az embereket a ,,rend" biztosítása érdekében el kell hallgattatni. Mit jelent a ,,törvényes rend" ebben a helyzetben? A privatizációs törvények olyan bonyolultan, és kerülő utakon szabályozzák a javak végső célba jutásának módját, hogy az áldozatok álmélkodva kérdik, hogy mi történt velük.

Köztudott, hogy ma a neoliberális kormány Magyarországon is mind nagyobb és nagyobb összegeket költ a rendfenntartó erők felduzzasztására és a legkorszerűbb tömegoszlató felszerelésre, (kordonok, vízi ágyú, könnygáz, rabszállítók stb. A rendőrök, azonban nem a szabadság rendjét, hanem a mozdulatlanság rendjét védelmezik, s a meglevő, igazságtalan társadalmi viszonyok fenntartása érdekében ütlegelik az embereket. Bíbó István szerint az igazi szabadság rendje zajos, mozgalmas, és követelő, de építő jellegű, és a demokráciában a hatalomnak ezt el kell viselnie.***

A rendőrség és a biztonsági szervek megerősítését, a legalapvetőbb szabadságjogok korlátozása követi. (szólásszabadság, gyülekezési szabadság, törvénytelen letartóztatások, bírósági ítéletek nélküli bebörtönzések stb, az embertelen börtönviszonyok, az ellenségkeresés, és az ,,ellenség" embertelenné nyilvánítása. A fenti állapotok, ma az Amerikai Egyesült Államokban a mindennapi valóság része. Ismeretes az Amerikai Egyesült Államok ,,vezető szerepe" a neoliberális eszme megvalósításáért folyó harcban.

A neoliberális eszmerendszer megfogalmazása, és működési elveinek kidolgozása Milton Friedman nevéhez fűződik, és a következő három alapfeltevésre épül:

1. Korlátlan gazdasági szabadság

Friedman szerint, gazdasági szabadság nélkül nincs személyi szabadság sem. A neoliberális felfogás szerint a legszélesebben értelmezett személyes, szabadság tehát kiterjed a korlátlan gazdasági szabadságra is. A gazdasági szabadság elve nem ismer országhatárokat, nem veszi tekintetbe, sem az erkölcsi szempontokat, sem, pedig az egyes országokon belüli törvényes megkötöttségeket. A globalizmus korszakában, a feltétlen gazdasági szabadság azt jelenti, hogy az államnak nem feladata, és nincs is joga saját természeti kincseinek, árucikkeinek, munkaerő piacának védelmezésére. A neoliberalizmusnak a személyes szabadságnak a gazdasági szabadságra kiterjesztett felfogása alapján, az államnak nem feladata a sebezhető és veszélyeztetett helyzetben lévő közösségek védelmezése. A fentiek alapján, a környezetvédelem is a feltétlen szabadság elleni fellépést jelent, és nincs helye a neoliberális ideológia megvalósításában. Ezt az erősebb jogára épülő ,,gazdasági szabadságot", ma a Nemzetközi Valuta Alap, a Világbank tartja fenn, és az Amerikai Egyesült Államok hadereje védelmezi.

2. A balszerencse, mint alkalom

Naomi Klein szerint, a neoliberalizmusnak ez, a belső kizsákmányolásra, és az állami erőszakra alapuló rendszere az úgynevezett sokk doktrína alapján valósul meg. A sokk doktrína szerint, alapvető változásokat legkönnyebb a természetes csapások zűrzavarában megvalósítani. A csapások lehetnek természetesek, például földrengés, vízár, tűzvész, vagy más országos méretű szerencsétlenség. A fentiek tudatában, a hatalom készakarva idézi elő ezeket a válságoshelyzeteket. Ilyen mesterségesen előidézett válsághelyzet volt Irak megtámadása is. A sokk doktrína szerint, a megrázkódtatások időszakában a társadalom tagjai elbizonytalanodnak, biztonságérzésük meginog, ítélőképességük leszűkül, s azt várják, hogy ,,valaki tegyen már valamit." Vagyis, a világvége hangulatban az emberek új eszmékre, megváltókra és ,,vezetőkre" várnak. A fenti elvet a világtörténelem legvéresebb kezű önkényurai, Heródestől Hitlerig, ismerték, és alkalmazták. Magyar viszonylatban, és közép-kelet Európában is, a legújabb ,,sokk" a kommunista korszakot követő rendszerváltás volt. A ,,sokk" abban nyilvánult meg, hogy az emberek többségét felkészületlenül és váratlanul érte a vezető réteg felkészültsége, és nemzetközi támogatottsága ebben a kérdésben.

2a. A magyar ugaron - a beteg, mint vevő

Gyurcsány Ferenc, a maga nyers stílusában a betegről, mint vevőről beszél.**** Naomi Klein szerint, szégyenkezhet az a társadalom, ahol már a betegség is gyereség forrása. A neoliberális politikának, a volt kommunista országoknak tett ígérete abban nyilvánult meg, hogy, ha azok hajlandóak az ország lakosaira rákényszeríteni egy sor bürokratikus módon megvalósított kegyetlen gazdasági intézkedést, akkor azok (beleértve Magyarországot is) csakhamar felzárkóznak a ,,normális" európai országokhoz. A fájdalom rövid lesz, a jutalom, pedig rózsás és bőséges. Ennek értelmében, a volt kommunista országokban egyik napról a másikra kitárták a kapukat, és az ország vezetői kijelentették, hogy az ország nyitva áll a vásárlók számára. Ennek az eszeveszett sokk terápiának a legelvetemedettebb magyarországi szószólója Kóka János.

Magyarországon gyakran halljuk, hogy a kellő időben a megfelelő helyen lévő politikusok, és a különleges összeköttetésekkel rendelkező egyének, a rendszerváltás folyamatában potom pénzért vásárolták fel az állam, illetve végső fokon a magyar társadalom javait. Ez a ,,potom pénz", azonban magyarországi viszonylatban hatalmas összegeknek felelt meg, és ténylegesen senkinek sem volt annyi pénze, hogy egy gyárat, vagy netán egy bányát, vagy egy több ezer holdas birtokot megvásároljon. A szóban forgó ,,potom pénzeket" a Nemzetközi Valuta Alap, és a Világbank biztosította, a neoliberalizmus magyarországi vazallusai számára.

3. A ,,tiszta lap" A
A kulturális értékek lerombolása, és a nemzeti történelem kisajátítása

Friedman szerint, a gazdasági szabadság, a régi megkötöttségektől megszabadult, ,,új embert", és új emberi viszonyokat teremt. A fenti állítás azt jelenti, hogy az emberi viszonyok egyedüli értékmérője a gazdasági siker, vagyis a pénz. A neoliberális politika nem csak a gazdaságban, és az állam szerepének meghatározásában jelent új korszakot, hanem a múltat, és a meglevő társadalmi értékek megváltoztatására irányul, beleértve az emberi természet fizikai megváltoztatásának lehetőségét is. Friedman elmélete a múlt század ötvenes éveiben végzett, embereken való kísérletezés hamis eredményeire épül. Ezek a kísérletek az emlékezés eltörlésére irányultak. A tiszta lappal való indulás, és az ,,új ember" eszménye iránti elkötelezettség azt is jelenti, hogy a nemzetek, és népcsoportok történelmét is az új szempontok alapján értékelik. A neoliberális értékrend szerint, a siker egyedüli értékmérője a gazdasági siker. A fentiek alapján, a magyar történelmet is a gazdaságilag sikeres réteg írja és értékeli majd a kevésbé sikeresek számára.

A történelem a nemzet önmeghatározásának közege, valaminta jövőbe vetett hit és önbizalom forrása. Magyarországon, ma a történelem átírása, a kultúra kisajátítása, és a nemzeti értékek letarolása kéz a kézben halad az ország javainak kisajátításával és a polgárok megszerzett jogainak kiforgatásával.

4. ,,Financializálódás"

Ez a torzszülött szó méltóan kifejezi a neoliberalizmusnak a társadalom belső kizsákmányolásra irányuló jellegét. A jelenlegi termelési, és piaci viszonyok között igen nehéz új értékeket termelni. Ma egyfajta túltermelésnek vagyunk tanúi, és ezáltal a nyereség csökken. A kapitalizmus ezekben az esetekben a társadalmak belső kizsákmányolásához folyamodik, és a már meglevő javakat igyekszik kisajátítani, illetve azokat egy szűk felső réteg tulajdonába keríteni. Vagyis, a neoliberalizmus a kőből is vizet csavar. A már meglevő javak erőszakos kisajátítása, és az egyének rajtaütésszerű kifosztása, a feudalista rablóbárók, és az ipari forradalomhoz kötődő gyarmatosító politika modern koriváltozata. Arundhati Roy, indiai író ezt a jelenséget függőleges gyarmatosításnak nevezi. Ide sorolható az állami javak magánkézre juttatása, a ,,normális" állami teendők nyereségelvű bérbe adása, vagy teljes felszámolása.

Az állam privatizálása

Naomi Klein, hamiltoni előadásában kitért arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyolcmilliárd dollárt költ a mexikói határ védelmének és ellenőrzésének a magánkézre juttatására. A Boeing, a vállalat, amely ezt az ,,üzletet" megkapta egy virtuális ,,kerítést állítana fel az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó között. Az elektronikus határ azonban egyelőre nem működik. Esőzések idején teljesen hasznavehetetlen, mert a távirányított készülékek képtelenek különbséget tenni az emberek és a legelésző tehenek, vagy a zörgő haraszt között. A fenti ,,üzlet" az állami teendők feladásának a legszélsőségesebb esteit példázza, és azt, hogy az állami teendők lassan nullára csökkenek, és a legtöbb esetben az állam csak mint keret szerepel. Az Amerikai Egyesült Államok, továbbá előrelátja a bebörtönzöttek kihallgatásának a magánkézre juttatását is. A fenti szerződések, persze csak a megfelelő politikai pártok anyagi támogatásának ellenében nyerhetőek el.

A neoliberális politika következetes megvalósítása esetében, az állam szerepe nem a megfelelő szolgáltatások tényleges ellátásában nyilvánul meg, hanem abban, hogy a magánkézre juttatott szolgáltatások (szerződésen alapuló) ellenértékének a kifizetésére, és felügyeletére szorítkozik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állam feladata az adófizetők pénzének a magánvállalatok bankszámlájára való átutalásában nyilvánul meg.

Naomi Klein szerint, a közös jót szolgáló tennivalókat az állam sorra magánkézre juttatja. Ez azt jelenti, hogy amit a magánszektor nem képes nyereségi alapon elvégezni, az nem is valósul meg. “Amit államnak nevezünk, az még mindig hasonlít az államra, hatalmas épületekkel, és az elnök formális szerepléseivel, látszólagos politikai vitákkal, sajtóértekezletekkel. Ha, azonban a függönyt félrehúzzuk, senki sincs otthon." Ezzel szemben, illetve az általános elégedetlenségtől való félelem következtében, az állam rendfenntartó ereje roppant megnövekszik.

A kiváltságosok mennybemenetele

Naomi Klein beszámol arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokban (Dél Kaliforniában) a tűzoltóságot is privatizálták. Azok, akiknek van pénze rá, hatalmas összegekért külön biztosítást vehetnek, amelynek alapján házukat tűzálló anyaggal fújják le, ami azt eredményezi, hogy a hatalmas területeken és a ház közvetlen környezetében pusztító tűz esetében a kibiztosított ház érintetlen marad. A biztosítótársaság külön tűzoltóságot küld ki, csak a kibiztosított házak védelmére. A magánbiztosítás alapján, a ház lakóit kimentik a színhelyről, s biztonságos távolságra szállítják őket, ahol fényűző ellátásban részesülnek.

A krízis kapitalizmusra épülő neoliberális politika olyan nyilvánvalóan ember ellenes, hogy az hosszú távon csak erőszakkal maradhat fenn. A krízis kapitalizmus már napjainkban sem igyekszik ideológia alapon híveket toborozni, hanem a meglevő állapot erőszakos fenntartására törekszik. Naomi Klein könyve, és a könyv pozitív fogadtatása, és annak egyre nagyobb nemzetközi sikere azonban azt bizonyítja, hogy az emberek egyre felvilágosultabbak, és felkészültebbek, s ezáltal növelik esélyüket a krízis kapitalizmus egy esetleges elkövetkező lépésének sikeres magakadályozására.

Cambridge, Ontario, 2007. novemeber 30.


http://www.huncor.com/klein/kleinhtm.htm

Jegyzetek









*Naomi Klein: The Shock Doctrine - The Rise of Disaster Capitalism
Kiadó: Knopf Canada

672. old.

ISBN 978-0-676-97800-1 (0-676-97800-2)
The Shock Doctrine



** No Logo- magyar nyelven



***Bíbó István: A magyar társadalomfejlődés és az 1945. évi változás értelme



**** Ismeretes Gyurcsány Ferenc nagy felháborodást keltett kijelentése, mely szerint az egészségügyi reform lényege, hogy a beteg mint vevő kerüljön a középpontba, s meg kell szüntetni az ingyenesség illúzióját a rendszerben.



Kapcsolódó anyag:

Laboratory for a Fortressed World - Naomi Klein: Izrael, a bástyafalak mögé zárkózó világ laboratóriuma

Naomi Klein Honlapja



Kaslik Péter: Állati gazdaság


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gyarmatosításnak, megkötöttségeket, felduzzasztására, hasznavehetetlen, megvalósításáért, kizsákmányolásra, megrázkódtatások, felkészületlenül, szerencsétlenség, megvalósításában, környezetvédelem, karbantartásának, bűnszövetkezetek, biztonságérzésük, meghatározásában, létjogosultságát, egyetemistákból, mennybemenetele, neoliberalizmus, felkészültebbek, magánbiztosítás, kihallgatásának, veszélyeztetett, ítélőképességük, világtörténelem, magánvállalatok, könyvbemutatója, rákényszeríteni, elkötelezettség, országhatárokat, kisajátításával, börtönviszonyok, letartóztatások, ellenségkeresés, szólásszabadság, meggazdagodott, állam privatizálása, biztonságot tekinti, kormáyzásra való, biztonságra alapozza, igen ingatag, terrorizmus elleni, katasztrófa kapitalizmus, hivatalos sajtó, olvasók azonban, legolvasottabb könyvek, hallgatóság nagy, hallgatóság teljes, tárgykör beható, újságíró roppant, feltárt jelenségeket, megfelelő távlatba, Kaslik Péter, Gondolatok Naomi Klein, Giorgio Agamben, Naomi Klein, Shock Doctrine, Disaster Capitalism”, Amerikai Egyesült Államok, Walden Bello, Mary Egyetem, Bíbó István, Amerikai Egyesült Államokban, Milton Friedman, Nemzetközi Valuta Alap, Heródestől Hitlerig, Gyurcsány Ferenc, Kóka János, Arundhati Roy, Disaster Capitalism, Knopf Canada, Ismeretes Gyurcsány Ferenc, Fortressed World, Naomi Klein Honlapja,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Kerüld el az evangélium örömén...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 20  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Julian Brass gondolata  Hiányzik  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Albert Einsteinről  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png kislány  Png virág  Reggel van  Szívem tiéd  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Reggel van  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Erdőn  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Png telefon  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Neked tudnod kell  Akarat  Mai harmónia kártyám  Png ház  Erdőn  Png csokor  Png kislány  Még csak most kezdődik a nap  Németh László tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét  Kerüld el az evangélium örömén...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mai harmónia kártyám  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png lepke  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A Megváltó szolgálatában  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Őrizkednünk kell...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
állam privatizálása, biztonságot tekinti, kormáyzásra való, biztonságra alapozza, igen ingatag, terrorizmus elleni, katasztrófa kapitalizmus, hivatalos sajtó, olvasók azonban, legolvasottabb könyvek, hallgatóság nagy, hallgatóság teljes, tárgykör beható, újságíró roppant, feltárt jelenségeket, megfelelő távlatba, neoliberalizmus megjárt, előadást követő, neoliberális eszmerendszer, eddig &#8220, közoktatási rendszer, közutak karbantartásának, magánkézre juttatása, közös jóra, nagyvállalatok érdekeit, aránytalanul meggazdagodott, megerősített államhatalmi, állami teendők, javak igazságos, hatalomra való, törvény erejével, fennálló igazságtalanságot, állami vezetés, bűnszövetkezetek szintjére, privatizációs törvények, javak végső, áldozatok álmélkodva, neoliberális kormány, rendfenntartó erők, legkorszerűbb tömegoszlató, szabadság rendjét, mozdulatlanság rendjét, igazi szabadság, biztonsági szervek, legalapvetőbb szabadságjogok, embertelen börtönviszonyok, fenti állapotok, mindennapi valóság, neoliberális eszme, következő három, neoliberális felfogás, legszélesebben értelmezett, korlátlan gazdasági, gazdasági szabadság, erkölcsi szempontokat, egyes országokon, globalizmus korszakában, feltétlen gazdasági, személyes szabadságnak, gazdasági szabadságra, fentiek alapján, feltétlen szabadság, neoliberális ideológia, erősebb jogára, belső kizsákmányolásra, állami erőszakra, úgynevezett sokk, sokk doktrína, természetes csapások, csapások lehetnek, fentiek tudatában, hatalom készakarva, megrázkódtatások időszakában, társadalom tagjai, világvége hangulatban, fenti elvet, világtörténelem legvéresebb, legújabb &#8222, kommunista korszakot, emberek többségét, vezető réteg, magyar ugaron, maga nyers, neoliberális politikának, volt kommunista, ország lakosaira, fájdalom rövid, másikra kitárták, ország vezetői, ország nyitva, vásárlók számára, eszeveszett sokk, kellő időben, megfelelő helyen, rendszerváltás folyamatában, magyar társadalom, több ezer, szóban forgó, neoliberalizmus magyarországi, nemzeti történelem, régi megkötöttségektől, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.